Cultius sostenibles des de casa

Escrit per: Aya Fahad i María Veledo (Regina 4t ESO)



Degut a la situació de confinament, sabem que moltes persones busquen noves activitats per fer i no avorrir-se tant. Per això, desde la comissió d’Escoles Sostenibles, animem a aprofitar la situació per seguir cuidant el nostre planeta i el medi ambient reciclant i provant a fer activitats sostenibles que milloren el nostre planeta. Com aprofitar-la? Doncs, avui us plantegem una activitat sostenible i molt beneficiosa: plantar el nostre propi cultiu des de casa.


Primer de tot, us volem explicar quins beneficis aporta:


-Redueix l’impacte mediambiental. El transport de la majoria de productes que consumim

genera molt CO2. També redueix tots els residus generats en l’envasament i l’embalatge. I ens suposa un estalvi econòmic. 


-T’ajuda a connectar amb la natura. Hi ha estudis que demostren que aquest contacte pot reduir l’estrès.


-A més de potenciar la salut mental, consumir els aliments cultivats a casa permet controlar l'ús de productes afegits: pesticides, nutrients, etc. 


-Incrementa els nivells d’oxigen a l'atmosfera, redueix els nivells de CO2, ajudant-nos a respirar millor.


-És una forma d’aprendre i desenvolupar habilitats noves que fa que aquest moment sigui l’ideal per posar-ho en pràctica.


Ara que ja us hem convençut, us preguntareu: com puc plantar cultius des de casa?” Aquí us expliquem com i us donem uns consells que cal saber abans de fer-ho:


-Els elements principals que necessitem per plantar a casa són: un recipient, terra o substrat i les llavors. Podem aconseguir aquest últim element d’una fruita o verdura que tinguem a casa. Només cal separar les llavors i deixar que s’assequin. Després podem plantar-les.


-Has de tenir en compte que la fondària a la qual s’enterren les llavors és diferent per a cada planta. Algunes s’han d’enterrar a prop de la superfície (pastanagues) i altres s’han d’enfonsar més (mongetes verdes).


-Si vols plantar més d’una llavor en un mateix contenidor, has de deixar una separació. 


-És important que busquis la temporada òptima pels cultius que tinguis pensats. Durant tot l’any pots plantar enciams, espinacs, julivert, bledes, pastanagues, raves i naps, per posar uns exemples. Tot i així, hi ha altres que no poden germinar a baixes temperatures, o que no suporten la calor.


-No fa falta disposar d’un ampli espai per fer-ho, només cal tenir en compte que l’espai pugui rebre la llum del sol durant unes hores.


-Si no disposes de testos per plantar les plantes perquè és la primera vegada, no cal preocupar-se, al contrari, és un moment perfecte per reutilitzar recipients que ja no estan en ús, com poden ser les ampolles de plàstic, però assegura’t de fer forats a la part inferior del recipient per evitar l’acumulació d’aigua.


Cal remarcar que aquesta activitat és ideal per a tota la família, tant els més grans com els més petits, però s’ha de tenir molta paciència, ja que les plantes no creixen d’un dia per l’altre. Es pot plantejar de diverses formes, i fins i tot podeu realitzar altres tasques complementàries. Per exemple, podeu mantenir un diari en el que es documenteu el creixement del que heu plantat. Bé, això us ho deixem a vosaltres, feu servir la vostra imaginació i creativitat, que estem segurs que en teniu molta :)



Per últim, aquí us deixem unes imatges que han fet alguns membres de la comissió:



-Maria i Aya


Comentaris

  1. Moltes gràcies noies! Sou unes cracks!! 😄😄

    ResponElimina
  2. Junts més forts i més sostenibles. Moltes gràcies Aya i Maria. Sou un exemple.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

PISSARRES MÀGIQUES AL PRIMER CICLE!!

Per un Regina més sostenible. La nostra Comissió de professors 2022-23.